Teren wokół biurowca Adgar Plaza - Warszawa

Warszawa, ul. Postępu, 1600 m² 2016-04-01

Głównymi założeniami projektowymi, było polepszenie walorów krajobrazowych otoczenia biurowca na warszawskim Mokotowie. Inwestorom zależało na stworzeniu przyjaznego miejsca, umożliwiającego pracownikom biurowców chwile odpoczynku w przyjaznym otoczeniu, zwiększenie funkcji rekreacyjnej oraz ogólno pojętej estetyki terenu. Taki efekt uzyskany zostanie między innymi, poprzez utworzenie miejsc wypoczynkowych – wydzielonych za pomocą zmiany nawierzchni istniejącej na drewno kompozytowe. W miejscach tych znajdować się będą siedziska w kształcie prostopadłościanów, w różnych wymiarach, wykonane z drewna kompozytowego. Dopełnieniem będą miejsca pod nasadzenia roślin, podniesione za pomocą drewna kompozytowego. Utworzone zostaną również trawniki – na poziomie istniejącej kostki betonowej poprzez zdjęcie jej fragmentów. Trawniki będą stanowić również miejsce na leżaki. Ponadto na terenie ustawione zostaną dwa rodzaje donic w zależności od typu nasadzeń: donice na roślinność wysoką wykonane z drewna kompozytowego oraz na roślinność niską i jednoroczną. Donice te będą wykonane ze stali i malowane metodą proszkową na kolor antracytowy. W istniejących donicach roślinność zostanie uzupełniona a istniejąca roślinność poddana zostanie zabiegom pielęgnacyjnym w celu poprawy jej kondycji. Na całości terenu dodane zostanie klimatyczne oświetlenie, podświetlające kluczowe fragmenty terenu, tak aby można było w tym miejscu spędzać czas również wieczorem.