Patio przy budynku wielorodzinnym- Warszawa

Warszawa, ul. Podchorążych, 450 m² 2016-07-01

Niewielki teren patio, znajdującego się przy budynku wielorodzinnym, zaprojektowany został w stylu naturalistycznym, z dużą ilością niewymagającej roślinności. Kompozycja oparta została na łukach i miękkich liniach stanowiących kształty rabat oraz kształty poszczególnych grup roślin. Dla mieszkańców parteru stworzone zostały niewielkie tarasy, odgrodzone od reszty otoczenia donicami zintegrowanymi z tarasem. Również dla reszty mieszkańców zaplanowano stworzenie ogólnego miejsca wypoczynkowego, wydzielonego za pomocą podestu drewnianego, na którym przewidziano miejsce na grilla, komplet ogrodowy oraz ławki. Ponadto zaplanowano utworzenie kilku miejsc na ławki, do których prowadzą ścieżki. Aby zwiększyć funkcjonalność terenu, zaprojektowano główną ścieżkę z drewna kompozytowego oraz ścieżki poprzeczne prowadzące od tarasów do ławek znajdujących się po ich przeciwnej stronie. Wzdłuż ogrodzenia zaplanowano posadzenie drzew w formach kolumnowych a także montaż paneli drewnianych w celu urozmaicenia betonowego ogrodzenia. W najbardziej zacienionej części terenu, zaprojektowane zostały rośliny cieniolubne oraz ścieżka umożliwiająca dojście w ten fragment ogrodu. Projekt powstał we współpracy z Sungarden - Projektowanie i Urządzanie Ogrodów.